Wysyłka powyżej 199,00 zł GRATIS!
Wpływ składu kosmetyków na Twoją skórę
2021-04-22

Wpływ składu kosmetyków na Twoją skórę

Wpływ składu kosmetyków na Twoją skórę
Autorka: Ola z Crazy Eco Girl

Bardzo ważne jest to, jakich kosmetyków, z jakimi składami używamy. Dla mnie najważniejsze jest, aby kosmetyk był jak najbardziej bezpieczny i skuteczny. Nie ma osoby, która przez całe życie miałaby ten sam typ cery. Na zmianę jej typu wpływają czynniki zewnętrzne oraz wewnętrzne np. stres czy geny.

Osobiście mam cerę tłustą, problematyczną z przebarwieniami i pielęgnacja mojej cery w cale nie jest taka prosta. Dlatego wybór kosmetyków jakich używam jest bardzo dokładnie przeze mnie przemyślany.

U mnie najlepiej działają kosmetyki o efekcie delikatnego wysuszenia i oczyszczenia.

Aby dokładnie opisać temat artykułu scharakteryzuję typ cery i odpowiednio dobrane do niej składniki aktywne. W związku z powyższym, powstanie dla Was taka mini ściąga, pomagająca Wam dobrać kosmetyk do Waszego typu cery. 

 

Cera normalna 

Cera normalna to taka jaką mają dzieci oraz niemowlęta. Nic w niej nie trzeba poprawiać. Pielęgnacja cery normalnej w stosunku do pielęgnacji innych rodzajów cer jest zdecydowanie najłatwiejsza. Dlaczego? Ponieważ cera normalna nie ma np. problemów z trądzikiem, jest idealnie gładka i nawilżona. Nie myślmy sobie jednak, że cery normalniej nie należy pielęgnować. Tak samo jak inne rodzaje cery ona również zasługuje na pielęgnację. Najważniejsze jest, aby właścicielki cery normalnej unikały nadmiaru promieni słonecznych, chroniły skórę twarzy przez chłodem i mrozem, a także stosowały delikatne kosmetyki. Najlepiej takich z jak najkrótszym składem.  Dobrze jako podstawy używać filtrów SPF 30. Pamiętaj o podstawowej zasadzie „SPF cały rok”. W pielęgnacji cery normalnej bardzo dużą rolę odgrywa zdrowa dieta. Cera normalna, ale także każdy inny typ cery wymaga picia dużej ilości wody dla jej pięknego wyglądu.  

 

Składniki aktywne przeznaczone dla tego typy cery to:

  • Ekstrakt z aloesu (INCI: Aloe Barbadensis Leaf Juice) - Ma działanie przeciwbólowe, przyspiesza gojenie ran, pobudza komórki do szybszej regeneracji. Ma właściwości łagodzące oraz przeciwzapalne. Działa odkażająco, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie. Wspiera funkcje fibroblastów – komórek skóry odpowiedzialnych za produkcję kolagenu i elastyny,
  • Olejek z awokado (INCI: Persea Gratissima (Avocado) Oil) - Olej z awokado ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce.  Olej chroni, regeneruje i odżywia skórę. Zawiera w sobie bardzo potrzebne skórze kasy tłuszczowe,
  • Olejek arganowy (INCI: Argania Spinosa Kernel Oil) - Olej arganowy ma właściwości regeneracyjne, odżywcze oraz odmładzające. Ze względu na to, że nie zatyka porów może być stosowany przy każdej cerze, nawet akceptowany jest przez cerę tłustą. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych tworzy barierę ochronną naskórka. Pielęgnuje skórę, łagodzi zmiany trądzikowe, przyśpiesza gojenie ran i likwiduje stany zapalne,
  • Algi morskie (INCI: Spirulina Platensis (Spirulina) Powder) - Algi morskie podobnie jak awokado czy olej arganowy mają szerokie zastosowanie w kosmetyce ze względu na swoje właściwości. Są bogate w substancje mineralne, witaminy z grupy B, które wspomagają regenerację naskórka. Zawierają również witaminę E oraz C, a także β- karoten, które mają działanie zwalczające wolne rodniki oraz poprawiają koloryt cery. Bardzo ważnym składnikiem zawartym w algach są polifenole, które odpowiadają za działanie antyoksydacyjne, niwelujące wolne rodniki, a także przeciwzapalne.

 

Cera wrażliwa

Predyspozycja do posiadania cery wrażliwej w dużym stopniu jest genetyczna. Według ostatnich doniesień za wrażliwość skóry odpowiada uszkodzona bariera skórna. Ułatwia to przenikanie w głąb komórek czynników zewnętrznych takich jak: smog czy dym tytoniowy. Skóra jest również bardzo wrażliwa na zmiany temperatur, stres oraz nieodpowiednie dla skóry kosmetyki. Poprzez złe funkcjonowanie bariery skórnej alergeny mają ułatwioną drogę do głębi naszej skóry co powoduje to, że nasza skóra reaguje na pieczenie, swędzenie, wypryski. Dlatego bardzo ważna jest pielęgnacja skóry wrażliwej. W tym wypadku należy wybierać kosmetyki bez substancji podrażniających, a z odpowiednimi łagodzącymi składnikami aktywnymi. Trzeba również pamiętać o odpowiednio dobranych zabiegach na twarz. 

 

Składniki aktywne przeznaczone dla tego typy cery to:

  • Alantoina (INCI: Allantoin) - Jest substancją bioaktywną. Allantoina jest substancja poboczną mocznika, który znajduje się w  roślinach strączkowych, korzeniach żywokostu, łupinach owoców kasztanowca, kiełkach zbóż oraz łuskach ryżu. Dzięki swoim właściwościom wspomaga regenerację tkanki. Bardzo często wykorzystywana jest w produkcji preparatów stosowanych przy leczeniu poparzeń, podrażnień, skaleczeń. Stosuje się ją również w leczeniu łuszczycy czy egzemy. Posiada właściwości ochronne oraz antyoksydacyjne. Dobrze też wpływa przy pielęgnacji cery normalnej,
  • Pantenol (INCI: Panthenol) - Jest to prowitamina B5. Pantenol ma działanie kojące oraz łagodzące. Bardzo często stosowany jest w przypadku podrażnień skóry powstałych w wyniku poparzeń. Ma również zastosowanie w preparatach nawilżających, regenerujących, a także odżywczych. Posiada również właściwości dezynfekujące oraz przeciwzapalnie,
  • Ceramidy (INCI: Ceramide) - Lipidy. W niewielkich ilościach zawarte są w drożdżach oraz niektórych roślinach np. w słoneczniku czy oliwkach. Pseudoceramidy to syntetyczny odpowiednik tych oryginalnych, naturalnych ceramidów. Bardzo ważne jest, aby poziom ceramidów był utrzymywany na stałym poziomie. Są one wypłukiwane podczas mycia, a ich ilość w skórze zmniejsza się z wiekiem. Powoduje to łatwiejsze przedostawanie się szkodliwych substancji w głąb skóry,
  • Gliceryna (INCI: Glycerin) - Należy do grupy alkoholi trihydroksylowych. Gliceryna posiada właściwości nawilżające, zmiękczające oraz uelastyczniające naskórek. Gliceryna hamuje odparowywanie wody z naskórka. Ma właściwości łagodzące i przeciwzapalne. W kwestii kosmetyku, chroni go przed wysychaniem i twardnieniem w niskiej temperaturze. Głównym źródłem gliceryny są tłuszcze roślinne i zwierzęce,
  • Mocznik (INCI: Urea) - Mocznik znajduje się w skórze. Mocznik jest na tyle nawilżającą substancją, że w przypadku suchej skóry likwiduje świąd, który jest wynikiem zbytnio przesuszonej skóry. Wzmacnia również barierę ochronną. Zazwyczaj można go spotkać w składach kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji najbardziej wysuszonych partii ciała tj. pięt, łokci  czy kolan. Dobrze radzi sobie w przypadku skóry łuszczycowej.
  • Wyciąg z lnu (INCI: Linum Usitatissimum Seed Extract), 
  • Masło Shea (INCI: Butyrospermum Parkii Butter) czy oleje roślinne. Ich zadaniem jest uzupełnienie płaszcza hydrolipidowego i zapewnienie skórze odpowiedniej ochrony, 
  • Roślinne polisacharydy - pełnią funkcję nawilżającą,
  • Gliceryna (INCI: Glycerin)  - pełni funkcję nawilżającą,
  • Kwas hialuronowy (INCI: Hyaluronate acid) - pełni funkcję nawilżającą,
  • Witamina E (INCI: Tocopherol Acetate) oraz minerały - pełnią funkcję antyoksydantów.

 

Cera z przebarwieniami

Przebarwienia na skórze? Słyszałaś o nich? Mogę przypuszczać, że tak. Z tym problemem spotyka się coraz więcej kobiet i dziewcząt. Na przebarwienia wpływ ma wiele czynników. Zła dieta, stres, problemy hormonalne i związane z tym stosowanie preparatów hormonalnych, zanieczyszczenie środowiska oraz nadmierne wystawienia cery na działanie promieni słonecznych. To wszystko ma wpływ na powstawanie przebarwień. Wiem o czym mówię, bo sama borykam się z tym problemem. Czy tak łatwo sobie poradzić z przebarwieniami? Raczej nie. 

Przebarwienia powstają w wyniku nadmiernej produkcji melaniny. Oprócz walki w gabinecie kosmetycznym (bardziej inwazyjna), można walczyć kosmetykami z odpowiednio dobranymi składnikami aktywnymi. Co do zabiegów, to usłyszałam od mojej pani dermatolog, że mogę na nie przyjść dopiero po skończeniu karmienia piersią.

Przebarwienia u każdego są inne, więc to co nie pomogło mnie, zawsze może pomóc Tobie, więc według mnie warto korzystać z rad. 

 

Składniki aktywne przeznaczone dla tego typy cery to:

  • Kwas kojowy (INCI: Kojic Acid )– Jest to substancja pozyskiwana z grzybów Aspergillus i Penicillum. Posiada właściwości silnie wybielające i  rozjaśniające. Hamuje aktywność enzymu odpowiedzialnego za powstawanie melaniny,
  • Kwas azelainowy (INCI: Azelaic Acid)  – To natomiast jest substancja, która występuje w ziarnach zbóż. Posiada właściwości rozjaśniające, hamuje powstawanie zmian trądzikowych, działa antybakteryjnie, zapobiega powstawaniu przebarwień, a także wzmacnia naczynia krwionośne,
  • Kwas fitowy (INCI: Phytic Acid) –  Podobnie jak kwas azelainowy znajduje się w ziarnach zbóż. Zapobiega powstawaniu przebarwień, a także redukuje te zmiany, które już powstały. Pełni również rolę antyoksydantu. Dzięki właściwościom pobudzającym wytwarzanie kolagenu chroni DNA komórkowe,
  • Witamina C (INCI: Ascorbic Acid)  – To składnik, którego zadaniem jest przywrócenie skórze blasku, wyrównanie kolorytu oraz rozjaśnienie przebarwień, 
  • Arbutyna (INCI: Arbutin) - Jest substancją pozyskiwaną z mącznicy lekarskiej. Posiada silne właściwości rozjaśniające. Jej zadaniem jest nie dopuścić do powstawania nowych przebarwień. 

 

Cera tłusta

Mówi się, że cerę tłustą najczęściej posiadają młode osoby w okresie dojrzewania. To prawda, jednak problem cery tłustej może dotyczyć również osoby dorosłe. Osobiście odkąd pamiętam borykam się z problemem przetłuszczającej się cery. Mówię, że jest to problem, ponieważ wraz z produkcją nadmiernej ilości sebum powstają inne niedogodności. Przy tego typu cerze powstają bardzo często liczne, widoczne zaskórniki, trądzik, który może być bolesny m.in. ten pojawiający się wzdłuż linii żuchwy. Przy takiej cerze często do pielęgnacji odpowiednimi kosmetykami dołączona jest farmakoterapia. Z tym ostatnim jednak bardzo bym uważała. Taka cera jest bardziej narażona na infekcje bakteryjne.

Mimo wszystko cera tłusta jest typem dość wytrzymałym na czynniki zewnętrzne i warunki atmosferyczne. Bardziej się świeci, ale jest bardziej jędrna gładka oraz dłużej zachowuje młody wygląd. To tak na osłodę żebyśmy my, posiadaczki tego typu cery nie myślały, że trafiłyśmy najgorzej. Musimy pamiętać, że typ cery tłustej wiąże się np. ze złą pracą hormonów, a na to już nie mamy wpływu. Możemy szukać jedynie pomocy u lekarza. Po prostu należy robić tak, aby wszystko ze sobą współpracowało. Wiem jednak, że często nie jest to najłatwiejsze. 

Pielęgnując cerę tłusta musimy pamiętać, że ta skóra potrzebuje konkretnych kosmetyków. Najlepiej stosować preparaty oczyszczające i nawilżające. Również peeling wykonywany 1-2 razy w tygodniu jest odpowiedni do pielęgnacji cery tłustej. 

 

Składniki aktywne przeznaczone dla tego typy cery to:

  • Kwas hialuronowy (INCI: Hyaluronic Acid lub Sodium Hyaluronate) - Ma za zadanie nawilżyć i ujędrnić skórę, 
  • Witamina C (INCI: Ascorbic Acid)  – Rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt,
  • Cynk (INCI: Zinc Oxide) – Pomaga skórze redukować nadmiar wydzielanego sebum. Wspiera leczenie zmian trądzikowych, 
  • Miedź (INCI: Copper Gluconate)– Pomaga redukować nadmiar sebum, ale także matuje świecące się partie skóry,
  • Siarka (INCI: Sulfur)  Działa na gruczoły łojowe, hamuje wydzielanie sebum. 
  • Wąkrota azjatycka (INCI: Centella Asiatica) – Roślina, która posiada właściwości wspomagające proces gojenia, zmniejsza widoczność blizn, niweluje stan zapalny. Wspomaga też leczenie m.in łuszczycy. Zawarta jest przede wszystkim w kosmetykach koreańskich. Jest jednym z głównych składników kremów koreańskich.
  • Tymianek pospolity (INCI: Thymus Vulgaris) - działa ściągająco i zmniejsza łojotok,
  • Szałwia lekarska (INCI: Salvia Officinalis) - działa ściągająco i zmniejsza łojotok,
  • Ekstrakt z owocu cytryny zwyczajnej (łac. Citrus limonum) - działa ściągająco i zmniejsza łojotok,
  • Dziurawiec zwyczajny (INCI: Hypericum perforatum) - działa ściągająco i zmniejsza łojotok,
  • Ekstrakt z łopianu (INCI: Arctium Lappa Extract) - odpowiada za pracę gruczołów łojowych,
  • Ekstrakt z pokrzywy (INCI: Urtica Dioica Leaf Extract) - odpowiada za pracę gruczołów łojowych,
  • Ekstrakt z szyszek chmielu (INCI: Humulus Lupulus Cone Extract) - odpowiada za pracę gruczołów łojowych,
  • Ekstrakt z owocu cytryny (INCI: Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract) - odpowiada za pracę gruczołów łojowych,
  • Ekstrakt z borówki (INCI: Vaccinium Vitis-Idaea Fruit Extract) - odpowiada za pracę gruczołów łojowych,
  • Kaolin  (INCI: Kaolin) – Pełni funkcję eliminacyjną nadmiaru tłuszczu na skórze, jest bogaty m.in. w cynk, który ma właściwości wysuszające, ściągające, antyseptyczne. Kaolin również pochłania zanieczyszczenia,  a także delikatnie złuszcza martwy naskórek.
  • Olejek cytrynowy (INCI: Citrus Limonum Oil) - Posiada właściwości odprężające oraz, zmniejszające napięcie nerwowe. Działa również odkażająco. Posiada funkcję stymulacji leukocytów, które pomagają w obronie przed infekcjami, 
  • Olejek eukaliptusowy (INCI: Eucalyptus Globulus Leaf Oil) - Posiada działanie przeciwzapalne,
  • Olejek lawendowy (INCI: Lavandula Angustifolia Oil) - Przyspiesza gojenie podrażnień, ran oraz oparzeń. Posiada właściwości bakteriobójcze, a także nie powoduje podrażnień. Ma właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze,
  • Olejek tymiankowy (INCI: Thymus vulgaris (Thyme) Oil - Wykazuje działanie odkażające oraz dezynfekujące. Działa również bakteriobójczo,
  • Oczar wirginijski (INCI: Hamamelis Virginiana) - To składnik, który posiada silne właściwości ściągające. Działa również przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Posiada funkcje oczyszczania porów. Wspomaga proces regeneracji naskórka oraz gojenie podrażnień potrądzikowych.

 

Dodatkowymi składnikami wspomagającymi pielęgnację skóry tłustej są:

  • Ekstrakt z drożdży (INCI: Hydrolyzed Yeast Extract)
  • Witamina B6 (INCI:Pyridoxine HCl)
  • Krzemionka (INCI: Silica (Silicon dioxide)
  • Wyciągi z arniki (INCI: Arnica Montana Flower Extract)
  • Wyciąg z szyszek Cyprysu (INCI: Cupressus Sempervirens Seed Extract)
  • Wyciąg z jemioły (INCI: Intractum Visci)
  • Wyciąg z wierzby białej (INCI: Salix Alba Bark Extract)
  • Olejek z drzewa herbacianego (INCI: Melaleuca Alternifolia Leaf Oil)
  • Bentonit (INCI:Bentonite)
  • Ekstrakt z liści babki lancetowej (INCI: Plantago Lanceolata Leaf Extract)
  • Olejki: grejpfrutowy ( INCI: Citrus grandis Oil) i cyprysowy (INCI: Cupressus Sempervirens Oil).

Dobrze jest też przy cerze tłustej ze skłonnością do trądziku używać produktów zawierających Metioninę (INCI: Methionine) i Cysteinę (INCI: Cysteine), które zapobiegają powstawaniu zmian trądzikowych. Preparaty działające przeciwłojotokowo również są miłe naszej skórze. Powinny zawierać: tymianek, szałwię i cytrynę. 

Pracę gruczołów łojowych reguluje mi.in taki składnik jak Ekstrakt z łopianu (INCI: Arctium Lappa Extract)

Strefy problematyczne tej cery to nie tylko twarz, ale także bardzo często dekolt i plecy.

 

Cera sucha

Jest bardzo trudny typem cery w utrzymaniu jej dobrego wyglądu. Ten typ charakteryzuje się wydzielaniem mniejszej ilości sebum niż cera normalna. Wymaga bardzo dużej pielęgnacji, aby miała promienny i jędrny wygląd. Cera sucha ma dwa podłoża powstania: albo jest to kwestia dziedziczna albo ciągłe wystawienia skóry na działanie warunków atmosferycznych: słońca, wiatru, czy zimna. Przy pielęgnacji tego typu skóry należy uważać z doborem kosmetyków i zabiegów, aby jej jeszcze bardziej nie podrażnić. Posiadaczki cery suchej bardzo często mogą odczuwać pieczenie skóry. Najważniejsze by taka skóra była ciągle nawilżana. Pomoże to zredukować uczucie ciągle ściągniętej skóry. Odwodniona skóra twarzy wolniej się regeneruje i jest bardziej podatna na powstawanie zmarszczek.

Porównując cerę suchą do innych typów cer  ten typ charakteryzuje się delikatną, wrażliwą, matową, szorstką i chropowatą powierzchnią skóry. Skóra przybiera jasnożółtego lub jasnoróżowego koloru, który wynika z prześwitujących przez cienką warstwę naczynek krwionośnych. Charakterystyczną cechą jest również bardzo duża skłonność do łuszczenia się skóry. Najważniejsze jest, aby skóra sucha była bardzo często nawilżana odpowiednimi kosmetykami dobranymi do tego typu skory. 

 

Składniki aktywne przeznaczone dla tego typy cery to:

Dla cery suchej najlepszymi kosmetykami są te, które zawierają naturalny czynnik nawilżający czyli mocznik, kwas mlekowy i aminokwasy. Działają one nawilżająco, zmiękczająco, a także ułatwiają złuszczanie naskórka. 

Czynnik nawilżający można zastąpić również innymi składnikami, które posiadają funkcję wiązania wody. Należą do nich m.in. Kwas hialuronowy (INCI: Hyaluronic Acid lub Sodium Hyaluronate), mukopolisacharydy, Sorbitol (INCI: Sorbitol) czy Gliceryna (INCI: Glycerin).

Składnikami, które powinny się znaleźć m.in. w kremach przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej są:

  • Witamina E (INCI: Tocopherol Acetate) - Eliminuje wolne rodniki, które m.in: uszkadzają lipidy,
  • Ogórecznik lekarski (INCI: Borago Officinalis) – Składnik ten jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, 
  • Oleje roślinne, ciekłe woski, lanolina (INCI: Lanolin) – Są to substancje tłuszczowe, które odpowiadają za powstanie tłustego filmu na powierzchni skóry. Nie powinny być stosowane w innych typach cery. 
  • Gliceryna (INCI: Glycerin), Aminokwasy, Pantenol (INCI: Panthenol) - Są to związki hydrofilowe, które posiadają właściwości wiązania wody.

 

Cera mieszana

Cera mieszana jest to połączenie cery suchej i cery tłustej. Ten typ cery jest wyjątkowo trudny do pielęgnacji ze względu na zróżnicowanie poszczególnych partii twarzy. Pielęgnacja polega na tym, żeby partie tłuste dobrze oczyścić, a suche nawilżyć. W przypadku certy mieszanej występuje problem występowania zaskórników i krostek. Najważniejsze w pielęgnacji cery mieszanej jest określenie, które partii skóry są tłuste, a które suche. Najwięcej jednak niedoskonałości, w postaci zaskórników, pryszczy i porów, powstaje w „strefie T” czyli okolice czoła nad brwiami, nos i broda. W tych miejscach skóra najbardziej się błyszczy i to w tych rejonach powstaje najwięcej niedoskonałości, takich jak zaskórniki i pryszcze oraz widoczne pory.

Partie suche to miejsca poza „strefą T”. Są to zwykle policzki, ale czasem także część czoła. To te miejsca, w których odczuwalne jest pieczenie i ściągnięcie skóry.

 

Składniki aktywne przeznaczone dla tego typy cery to:

  • Sole cynku (GHlikonian cynku INCI: Zinco Gluconato oraz Siarczan cynku INCI: Sulfuric Acid Zinc Salt) - To substancje hamujące łojotok,
  • Ekstrakt z nagietka lekarskiego (INCI: Calendula Officinalis Flower Extract) - działa ściągająco, przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, 
  • Ekstrakt z szałwi lekarskiej (INCI: Salvia Officinalis Leaf Extract) - działa ściągająco, przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, 
  • Oczar wirgilijski – (INCI: Hamamaelis Virginiana) - działa ściągająco, przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, 
  • Kwasy AHA (INCI: Alpha Hydroxy Acids) - Regulują pracę gruczołów łojowych,  
  • Filtry UVA/UVB - Chronią skórę przed promieniami słonecznymi oraz spowalniają procesy starzenia.

 

Cera dojrzała

O skórze dojrzałej możemy mówić po około 45 roku życia. Może być to również wcześniej zależy od wielu czynników m.in. genów. W tym czasie zaczyna się obniżać poziom progesteronu i estrogenów. Skóra dojrzała jest łatwa do rozpoznania. Brak jej jędrności, widoczne jest zwiotczenie oraz widoczne jest zmęczenie. Brak jędrności pociąga za sobą konsekwencje: opadające policzki, opadająca skóra wokół oczu oraz kąciki ust. Jest to wynikiem zmniejszonej produkcji kolagenu. Skóra w tym czasie bardzo wolno przyswaja składniki odżywcze dlatego jest o nią trudno zadbać. U kobiet starzenie się skóry łączy się
z okresem menopauzy, ponieważ to właśnie w tym czasie następuje zmniejszenie ilości estrogenów. 

 

Składniki aktywne przeznaczone dla tego typy cery to:

  • Retinol (INCI: Retinol) - To jedna z postaci witaminy A. Retinol posiada zdolność stymulacji skóry do budowy grubszego naskórka. Aktywuje biosyntezę kolagenu oraz pobudza odbudowę zniszczonych włókien elastyny. Poprawia to jędrność i elastyczność skóry. Retinol reguluje  pracę gruczołów łojowych dzięki czemu zapobiega powstawaniu trądziku. Składnik ten hamuje powstawanie wolnych rodników. Ma też działanie rozświetlające i pomaga pozbyć się przebarwień. 
  • Kwas hialuronowy (INCI: Hyaluronate Acid)  – Jego zadaniem jest nawilżanie i ujędrnianie skóry. Kwas w medycynie estetycznej pozyskiwany jest ze zmodyfikowanej genetycznie bakterii Streptococcus equi w procesie fermentacji mikrobiologicznej. Poza nawilżaniem posiada również właściwości wypełniające drobne zmarszczki. 
  • Komórki macierzyste – Ich zadaniem jest pobudzanie odnowy skóry. Dzięki nim zmarszczki ulegają spłyceniu. 
  • Witamina C (INCI: Ascorbic Acid) – Wyrównuje koloryt skóry oraz hamuje procesy starzenia się skóry. Pełni funkcję silnego utleniacza i dzięki temu chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Przy stosowaniu witaminy C w min. 5 % stężeniu daje efekty odmładzające. 
  • Koenzym Q10 (INCI: Ubiquinone) – Walczy z przedwczesnym starzeniem się skóry. Stymuluje regenerację komórek. Pełni rolę silnego utleniacza. 
  • Alfahydroksykwasy (AHA) – (INCI: Alpha Hydroxy Acids)
  • Polihydroksykwasy (PHA) – (INCI: Poli Hydroxy Acids)

Ich zadaniem jest złuszczanie zewnętrznej warstwy naskórka oraz wygładzeni drobnych zmarszczek. Poprawiają również koloryt skóry.

 

Cera naczynkowa

Nie do końca znana jest przyczyna powstawania pękających naczynek. Problemy z tym związane również nie są znane. Bardzo często skłonność do „pajączków” jest dziedziczna. Już w wieku dziecięcym często widać płytko położone naczynia przez delikatną skórkę. Z drugiej strony za powstawanie „pajączków” odpowiedzialna jest duża ilość słońca. Cera naczynkowa powinna unikać solarium i promieni słonecznych. Również na taką cerę niekorzystnie wpływają warunki zimowe. Należy pamiętać, że skóra naczynkowa jest bardzo wrażliwa
i wymaga odpowiedniej, delikatnej pielęgnacji. Najlepiej, aby kosmetyki zawierały substancje wzmacniające naczynia krwionośne. 

 

Składniki aktywne przeznaczone dla tego typy cery to:

  • Olejki eteryczne - olejek cyprysowy, neroli, sandałowy, różany, melisy lekarskiej oraz szałwii. Są dość często dodawane do kosmetyków dedykowanych cerze naczynkowej. Pełnią funkcję wzmacniającą naczynka, zapobiegają ich pękaniu, łagodzą, uspokajają skórę oraz koją ją. 
  • Algi morskie (INCI: Spirulina Platensis (Spirulina) Powder). – Pełnią funkcję wzmacniającą, nawilżającą oraz łagodzą podrażnienia. Zawierają witaminy, makro- i mikroelementy,
  • Miłorząb japoński (INCI: Ginkgo Biloba) – Ich zadaniem jest uelastycznianie ścian naczyń krwionośnych, zmniejszają kruchość naczynek, poprawiają krążenie drobnych naczyń krwionośnych,
  • Krwawnik pospolity (INCI: Achillea Millefolium) - Jego zadaniem jest łagodzenie stanów zapalnych. Zawiera witaminę C,
  • Arnika górska (kupalnik górski) (INCI: Arnica Montana) - Wzmacnia ściany naczyń włosowatych, zmniejsza obrzęki oraz bolesność. Działa przeciwzapalnie, a także zmniejsza zaczerwienienia.
  • Kasztanowiec zwyczajny (INCI: Aesculus Hippocastanum) - Uelastycznia, uszczelnia i wzmacnia naczynka,
  • Nagietek (INCI: Calendula Officinalis) - Zmniejsza kruchość naczyń włosowatych, działanie przeciwzapalne,
  • Rutyna (INCI: Rutin) - Hamuje łamliwość, kruchość i przepuszczalność w naczynkach krwionośnych. Zapobiega pękaniom naczynek. Stosuje się ją doustnie oraz miejscowo na skórę,
  • Ekstrakt z oczaru wirginijskiego  (INCI: Hamamelis Virginiana Extract) - W przypadku naczynek działa przeciwzapalnie i kojąco na skórę na której powstały rozszerzone naczynka. Działa również ściągająco,
  • Witamina K (INCI: Vitamin K1 (Phytomenadione) – Ma wpływ na przebieg regulacji krzepnięcia krwi.  Zabezpiecza przed krwotokami, likwiduje pajączki, a także wylewy podskórne, 
  • Witamina PP (INCI: Niacinamide) – Pełni funkcję uszczelniacza naczynek i chroni je przed pękaniem,
  • Kwiatów dzikiego mirtu (INCI: Myrtus Communis) – Posiada działanie obkurczające. Wzmacnia naczynka krwionośne, a co za tym idzie zapobiega ich pękaniu,
  • Witamina C  (INCI: Ascorbic Acid) – Wzmacnia oraz uszczelnia naczynia krwionośne,
  • Escyna (INCI: Aesculus Hippocastanum Seed Extract) - Znajduje się w nasionach i owocach kasztanowca. Jest to mieszanina saponin. Działa przeciwzapalnie, łagodzi ból, zmniejsza obrzęki. Poprawia przepływ krwi, zmniejsza kruchość, przywraca elastyczność oraz właściwe napięcie naczyń krwionośnych. Zwiększa dotlenienie tkanek, przyspiesza rozpuszczanie zakrzepów krwi w podskórnych warstwach tkanek.

Kochane pamiętajcie, że na wygląd skóry poza stosowanymi kosmetykami mają wpływ dieta, picie wody, ruch, a także stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Każda cera jest inna i wymaga odpowiednio dobranej pielęgnacji. Piękna skóra to nasza wizytówka, dlatego warto dbać o nią świadomie.


Ola - autorka bloga Crazy Eco Girl - ogromna fanka kosmetyków naturalnych, z dobrym składem. Prywatnie mama rocznego Kostka i opiekunka słodkich kociaków: Kulki i Precla. Na codzień współpracuje z organizacjami pozarządowymi wspierającymi m.in. osoby bezdomne, niepełnosprawne, czy uzależnione. Działa również w komitecie pomagającym bezdomnym kotom.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Podziel się swoim komentarzem z innymi
X
Rabat 5%
Kup teraz, zapłać później z PayPo
Zamów i odbierz w paczkomacie
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel